IN DE ROTTERDAMSE HAVEN IS GEEN DROOM TE GROOT

In de haven zijn duizenden bedrijven gevestigd en banen liggen voor het oprapen. Niet alleen in overall en met een helm op; ook voor logistiek planners, laboranten, informatiemanagers en ga zo maar door.

De haven biedt, direct en indirect, zo’n 193.000 arbeidsplaatsen. Teveel om te beschrijven, dus we nemen twee portretten van werknemers: een expert in lassen vanachter een laptop en een procescoördinator die mais omtovert in biobrandstof (en meer).

Lasexpert zonder te lassen

Lascoördinator Frederik van den Dop heeft een verantwoordelijke job. Hij zorgt dat de lasnaden van zijn collega’s onverwoestbaar zijn. Moet ook wel, want zijn werkgever Sif maakt funderingen voor windturbines op zee.

Als lascoördinator bereid ik bij nieuwe projecten op de computer voor hoe de lasnaden gemaakt moeten worden’, legt Frederik -34- uit. ‘Welke voltages, stroomsterkten en lasdraad zijn nodig? We testen met een proefstuk of de las voldoet door hem ‘destructief te onderzoeken’. Oftewel: de las moet kapot. Mijn team van vier lasinspecteurs zorgt daarna dat elke las volgens de procedure wordt gemaakt. De lassers in de fabriekshal noemen mij soms een ‘laptop-lasser’. Maar ik kan wel garanderen dat de fundering voor een windturbine op zee nooit op de lasnaad kapot zal gaan.’ Frederik komt namelijk zelf niet uit het las-vak, maar is een zij-instromer.

Unieke werkplek op Maasvlakte 2

Frederik studeerde cum laude af op voertuigtechnologie en bewaakte vervolgens in Almelo de kwaliteit in een werkplaats voor computerchipmachines. Toen hij de vacature van Sif zag, overtuigde hij zijn Twentse vriendin om er samen Tukkerland voor te verlaten. Zijn werkplek op Maasvlakte 2 vindt Frederik uniek: ‘Ik kan ’s ochtends om half zes even gaan golfsurfen. Dan werken met uitzicht op de haven en einde werkdag nogmaals stoppen op Parkeerplaats 6 voor een duik in het water. Bekenden stuur ik de FutureLand Ferry op. Je ziet dan de Pioneering Spirit, de grootste containerschepen ter wereld en zeehonden.

Veelzijdigheid en verantwoordelijkheden

Het werk is veelzijdig. ’s Ochtends achter de computer iets ontwerpen en dat ’s middags bespreken in de fabriekshal. Maar ook: toezien op veiligheid zodat iedereen, ondanks het zware materieel, gezond thuiskomt. Ik ontwikkel opleidingen en draai mee in projecten om onze werkprocessen te verbeteren. Mijn volgende stap? Van drie naar acht man om leiding aan te geven.’


Ook aan de slag?

Kwaliteiten

‘We zoeken allerlei kwaliteit en bij Sif’, zegt Frederik. ‘Meesterlassers, inspecteurs, kwaliteitbewakers… Je bent welkom als je de praktijk graag combineert met theorie én dingen beter wilt maken.’

Opleiding

Om te mogen lassen heb je een lasdiploma nodig. Via een opleidingstraject IWP, IWS en VTW-2 kun je doorstromen naar lasinspecteur.

Robin van Vliet Foto: Jiri Büller

Robin van Vliet: “Je wordt telkens uitgedaagd nieuwe dingen te leren.”

Maïs omtoveren in o.a. biobrandstof

Robin van Vliet is procesoperator bij Alco Energy Rotterdam, de grootste bio-raffinaderij in Europa. “Van maïskorrels maken wij biobrandstof, veevoeder én CO₂ voor de tuinbouw, zeer veelzijdig dus, dit werk.”

Als Robin op een verjaardag de vraag krijgt wat hij voor de kost doet, heeft hij meestal wat uit te leggen. “Procesoperator, dat zegt veel mensen niks. Zelf wist ik ook niet wat het was totdat ik er via mijn opleiding mee in aanraking kwam.” Waar het op neerkomt, is dat Robin en zijn collega’s de biochemische processen in de fabriek in de gaten houden en bijsturen waar nodig.

Rol en verantwoordelijkheden bij Alco Energy

“Via beeldschermen kan ik de pompen in de gaten houden en bedienen. Daarnaast nemen we geregeld monsters die we analyseren. Tot slot ben ik plaatsvervangend wachtchef, wat betekent dat ik het team aanstuur en eindverantwoordelijk ben.” Alco Energy is een biochemisch bedrijf. “Wij werken dus niet met aardolie, maar met biologische materialen”, vertelt Robin. “In ons geval: met maïs die per schip wordt aangevoerd. Geen eetbare maïs trouwens, deze is speciaal voor de veevoederindustrie.”

In de fabriek wordt de maïs fijngemalen en verwerkt tot een zetmeelpapje. ‘Micro-organismen in het papje zetten het om in bio-ethanol, een biobrandstof. Van de maïspulp die overblijft, maken we diervoeder. En de CO₂ die vrijkomt, wordt per pijpleiding naar het Westland vervoerd. Tuinders gebruiken dat om de groei van hun tomaten en paprika’s te stimuleren. Tot slot produceren we ook nog elektriciteit, dus qua duurzaamheid zitten we goed.’


Het is vooral die veelzijdigheid die Robin in zijn werk aanspreekt. ‘Er zijn veel verschillende processen, je wordt telkens uitgedaagd nieuwe dingen te leren.’ Het werk gebeurt in ploegendiensten. “Voor sommige mensen misschien een nadeel, maar ik vind het fijn. Je werkt onregelmatig, maar bent daardoor ook vaak vrij.” Lachend: “En ik ben ook niet zo van de feestjes en verjaardagen, dus vindt het nooit erg als mijn werk ertussen komt.”

Ook aan de slag?
Alco Energy is hard op zoek naar gekwalificeerde werknemers, ook procesoperators.

Veel meer banen

Rotterdam is bezig om na de grootste van Europa, de beste en duurzaamste haven te worden. Die transitie levert nog weer nieuwe banen op. Bijvoorbeeld voor een project als Porthos: een project in de haven waarbij vanaf 2026 de CO₂ teruggebracht wordt onder de grond.

Werken in de Rotterdamse haven

Wil je weten welke functies, bedrijven of opleidingen uit de haven bij jou passen? Via de banenwijzer krijg je een indruk van functies in de haven waarvoor regelmatig vacatures openstaan, bedrijven die jou misschien aanspreken of opleidingen die je kunt overwegen. De banenwijzer geeft geen actueel overzicht van alle openstaande vacatures. Wel kun je doorklikken naar werkenbij-pagina’s van aangesloten bedrijven.

De Werkspoorkathedraal, gelegen in Utrecht en onderdeel van Hutten Food & Design, is een industrieel erfgoed dat teruggaat tot de vroege 20e eeuw. Het is een iconische locatie die rijk is aan geschiedenis en karakter, en vormt het perfecte decor voor evenementen van elke omvang. Met zijn imposante architectuur, hoge plafonds en ruime indeling biedt de Werkspoorkathedraal een unieke en inspirerende omgeving voor allerlei soorten evenementen, van conferenties en beurzen tot, bedrijfsfeesten en festivals.
In een tijd van toenemende maatschappelijke betrokkenheid en morele ambitie is vrijwilligerswerk essentieel geworden. Een leidend platform hierin is De Nieuwe Gevers, gevestigd in Utrecht. Wat is de missie, impact en rol van De Nieuwe Gevers in het verbinden van professionals met maatschappelijke organisaties en goede doelen?
Voetbalshop.nl overstijgt de typische online voetbalwinkel. Als een dynamisch bedrijf met sterke betrokkenheid bij grote sportevenementen zoals de Champions league & het EK voetbal, en met samenwerkingen met o.a. Nike, Adidas en Puma, zijn Voetbalshop.nl & Voetbalshop.be de onbetwiste marktleider in de Benelux. In dit artikel verkennen we de wereld van Voetbalshop.nl, inclusief hun betrokkenheid bij het Nederlands Voetbal Elftal voor het aankomende EK in Duitsland.