WERKEN BIJ BODEM & ONDERGROND IN UTRECHT

De ondergrond als basis van ons bestaan De ondergrond is iets dat er gewoon is: we staan en lopen erop, bomen, planten en dieren leven ervan en ook wij krijgen ons eten en drinkwater uit de grond. We bouwen onze huizen en steden op de ondergrond, halen onze waardevolle delfstoffen of energie eruit. Alles wat we in Utrecht niet bovengronds kunnen gebruiken of willen zien, maar wel van nut is voor het functioneren van de stad, stoppen we in de ondergrond: we leggen er onze kabels en leidingen voor energie, water, riool of communicatie in. En onze afvalcontainers, parkeerplaatsen, tunnels en kelders. Aan die vanzelfsprekendheid komt een eind. Want de ondergrond raakt vol.

Een overvolle onderwereld

Menselijk ingrijpen heeft de ondergrond verstoord, met een complexe wirwar van kabels, leidingen en infrastructuur tot gevolg. Verontreinigingen bedreigen de gezondheid en natuurlijke eigenschappen van de bodem, met potentieel blijvende schade voor toekomstige generaties. We beseffen steeds meer dat wat we nu doen in de bodem negatieve, onomkeerbare effecten kan hebben op de functies en het gebruik van de ondergrond voor toekomstige generaties. 

Utrecht heeft jou nodig!

In de komende jaren speelt de ondergrond een cruciale rol in het aanpakken van nieuwe uitdagingen in onze snelgroeiende stad, zoals de ontwikkeling van stedelijke gebieden, de overgang naar duurzame energie, klimaatadaptatie en vergroening. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar mensen met een vooruitziende blik om de ondergrond beheersbaar te houden. Een uitdaging die bodemadviseurs Frank en Sebastiaan bij de gemeente Utrecht graag oppakken.

Bodemadviseurs Frank en Sebastiaan: diversiteit aan uitdagingen

In 2003 beginnen Frank en Sebastiaan allebei bij de gemeente Utrecht als bodemadviseur. Frank vanuit het bedrijfsleven bij adviesbureaus en Sebastiaan als milieukundig veldwerker. En ook al zijn ze allebei bodemadviseur, toch zien hun werkdagen er nu heel anders uit. Waar Sebastiaan nu ook coördinator is bij de grondbank, houdt Frank zich naast zijn werkzaamheden als bodemadviseur bezig met veilig werken bij de uitvoering van projecten en ook met bommen en granaten in de bodem bij andere projecten. En wat ze het mooiste vinden aan het werken bij Utrecht? Dat zijn de fijne collega’s, de afwisselende projecten en het vertrouwen dat ze krijgen.

“In de ochtend is het altijd een verrassing met wie we die dag aan tafel zullen zitten. Dit aspect maakt ons werk zowel afwisselend als boeiend,” delen Frank en Sebastiaan.

Een nieuw tijdperk

Frank: “Bij de gemeente Utrecht is vrijwel alles mogelijk. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling, het volgen van cursussen, of het bijdragen aan specifieke thema’s waar je interesse in hebt. Als je initiatief toont en je wensen kenbaar maakt, zijn er tal van mogelijkheden.”

Sebastiaan’s inzichten:

“Bij Utrecht heb ik al mooie carrièrestappen kunnen zetten. Na mijn start als milieukundig veldwerker in 2006 ben ik doorgegroeid naar de grondbank. Hier heb ik diverse cursussen gevolgd en ben ik opgeklommen tot coördinator en bodemadviseur. In de grondbank kijken we onder andere naar hoe we uitkomende grond optimaal kunnen hergebruiken, waardoor we een duurzaam Utrecht helpen vormgeven.”

Frank: Van begin tot eind betrokken

“Sebastiaan en ik werken allebei samen met verschillende projectleiders. Zij benaderen ons als ze advies nodig hebben op het gebied van de bodem en ondergrond”, aldus Frank. “Het graven in verontreinigde grond vereist specifieke aandacht voor risico’s. Wij brengen deze in kaart en bieden advies vanuit onze expertise.”

 “We zijn van begin tot eind betrokken bij projecten. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de historische grachten en werven in de binnenstad. Wij zorgen ervoor dat deze ook in de toekomst behouden blijven.”

 “Zonder onze inbreng kan zo’n project niet succesvol verlopen. De variatie van zowel grote als kleine projecten maakt ons werk boeiend. Zo werd ik laatst gebeld omdat er mogelijk een granaat uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. Onze dagen zijn altijd gevuld met onverwachte, maar fascinerende gebeurtenissen.  Ik vind het mooi dat ik tijd kan vrijmaken voor dergelijke situaties,” vertelt Frank enthousiast

Sebastiaan: Duurzame innovaties

“Naast het adviseren van projectleiders vervul ik ook de rol van coördinator bij de grondbank. Bij de grondbank streven we naar duurzaam hergebruik van grond. Dit komt bijvoorbeeld voor bij diverse gemeentelijke projecten, zoals het leveren van zand voor rioolwerken, het verdiepen van plassen, of het verhogen van kavels.”

Focus op hergebruik

“Bij dergelijke projecten komt grond vrij en is er ook grond nodig. De grondbank beoordeelt deze grond en geeft advies over het (her)gebruik ervan. Enkele mooie voorbeelden zijn de kavelverhogingen in Leidsche Rijn en het project de Hoogse Kampse Plas.”

 Herstel van de natuur

“In samenwerking met aannemers hebben we de plas ondieper gemaakt en de grondstromen geregeld. Het gebied is nu een prachtig natuurgebied met eilandjes en  is een belangrijk leefgebied voor diverse vogelsoorten. Wat ik ook waardeer aan de gemeente Utrecht is dat we elkaar echt ondersteunen en helpen. Dankzij deze goede samenwerking komen we altijd tot weloverwogen en goede beslissingen,” aldus Sebastiaan.

Kom jij ook ons team versterken voor een duurzame bodem in Utrecht!

Wil je, net als wij, bijdragen aan een toekomstbestendige bodem van Utrecht? Zet dan ook jouw talenten in. Want wat jij kan, heeft Utrecht nodig. Scan de QR-code hieronder en lees meer over onze uitdagingen, verhalen van onze collega’s en de actuele vacatures voor Bodem en Ondergrond in Utrecht.

ULC, de Utrechtse Loodgieters Combinatie, begon in 1923 als loodgietersbedrijf aan de Oudegracht te Utrecht. Vandaag de dag is ULC uitgegroeid tot een krachtige totaalinstallateur met een rijke geschiedenis en een breed portfolio. Als specialist in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van technische Installaties binnen ziekenhuizen en andere gebouwen biedt ULC maatwerkoplossingen die zorgen voor een perfect duurzaam (binnen)klimaat voor iedere eindgebruiker. Met een stabiele positie in de markt, met name in de zorgsector, hanteert ULC duurzaamheid als norm in al haar activiteiten en staan medewerkers bij ons centraal.
Dianet zet zich in voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met nierfalen, en dat is meer dan een missie - het is hun passie.
Ontmoet Jasmijn Vermeulen en Yvanka Westerduin, twee recruiters bij het ROC Midden Nederland. Ze nemen je mee in hun persoonlijke ervaringen en betrokkenheid bij het werken bij deze onderwijsinstelling, die bekend staat om haar toewijding aan studenten en focus op de beroepspraktijk.