EINDHOVEN: STAD VAN VERNUFT EN VERANDERING

Eindhoven, een stad die zichzelf voortdurend heruitvindt, staat bekend om haar inventiviteit, beweeglijkheid en intelligentie. Met een verleden als handels- en industriemiddelpunt heeft deze stad zich getransformeerd tot de vijfde grootste stad van Nederland, een drijvende kracht achter de nationale economie, het Europese antwoord op Silicon Valley en een wereldwijde trendsetter op het gebied van design.

Een jonge stad met historische diepgang

Jong en stedelijk, Eindhoven draagt trots haar geschiedenis met zich mee. De stad heeft haar industriële roots behouden, terwijl ze zichzelf ook positioneert als een moderne en vooruitstrevende metropool.

Als motor voor de Nederlandse economie speelt Eindhoven een cruciale rol in de innovatie en technologische vooruitgang. Haar internationale reputatie als het Silicon Valley van Europa (Brainport) onderstreept de impact die de stad heeft op de wereldwijde technologische arena.

Een broedplaats voor creativiteit en design

De stad maakt niet alleen furore op economisch gebied, maar ook als een opvallende woon- en ondernemersbestemming. Eindhoven trekt talent aan in de vorm van internationale kenniswerkers, ontwerpers en creatieve zelfstandigen, wat een enorme impuls geeft aan de Eindhovense urban culture.

Het stadse leven in Eindhoven wordt gekenmerkt door de dynamiek die wordt gebracht door de zogenaamde ‘working class heroes’. Deze individuen, altijd al bepalend voor de ontwikkeling van Eindhoven, geven de stad een levendige energie en een unieke sfeer.

Een uitnodigende plek voor inwoners en ondernemers

De grondleggers van Eindhoven, waaronder de familie Philips, Van Doorne (DAF) en Van Abbe, hebben de stad in de 20e eeuw groot gemaakt. Nu is het de beurt aan een nieuwe generatie ‘Willie Wortels’ om de 21e eeuw te veroveren, waardoor Eindhoven een uitnodigende proeftuin wordt voor creatieve, innovatieve en zelfs baanbrekende ideeën.

Eindhoven is niet alleen een plek om te bezoeken; het is een uitnodigende plek om te wonen en te ondernemen. Voor zowel inwoners als ondernemers biedt de stad een buitengewoon interessante omgeving, waar innovatie, creativiteit en een rijk erfgoed samenkomen.

Monique Esselbrugge: Gedreven wethouder met een visie voor de toekomst

Te midden van deze dynamiek speelt Monique Esselbrugge (D66), een gedreven wethouder in Eindhoven, een cruciale rol. Door de wol geverfd en met een focus op de langere termijn, laat zij zich inspireren door wat er leeft bij de inwoners en ondernemers van Eindhoven. Haar visie draagt bij aan de verdere bloei van deze bruisende stad, waarin samenwerken en verbinden centraal staat.

Ik ben een stadsvrouw met ambitie

Ik ben opgegroeid nabij het levendige Haarlem, waar studeren niet gebruikelijk was in mijn familie. Na mijn mavo/mbo-opleiding besloot ik Management Economie en Recht te studeren aan de Hogeschool in Amsterdam. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik een maatschappelijke bijdrage wilde leveren in de publieke sector. Mijn verblijf in Zuid-Afrika, waar ik de eerste vrije lokale verkiezingen mocht volgen ihkv politieke studies volgde aan de University of the Witwatersrand, opende mijn ogen voor het belang van democratie en het recht om te mogen stemmen. Mensen stonden tien uur in de rij om hun stem uit te brengen.

Een opeenvolging van studies en werkervaring

Monique is een echte stapelaar. Van mavo naar uiteindelijk de universiteit. Iets wat vandaag de dag steeds moeilijker wordt. En dat is zorgelijk met betrekking tot kansengelijkheid. Na werkzaam te zijn geweest bij verschillende adviesbureaus, gemeentes en voor de Provincie Overijssel, werd ik in 2018 wethouder Financiën, Economie, Binnenstad, en Toerisme in Nijmegen.

In 2022 kreeg ik de kans om wethouder te worden in Eindhoven. Een stad die fors groeit in een spannende tijd en met grote ambities. Het is een uitdaging waar ik als echt stadsmens enthousiast van werd.

Passie voor onderwijs en erkenning van het MBO

Als wethouder in Eindhoven beheer ik diverse portefeuilles, waaronder onderwijs (MBO/HBO/WO). Hoewel het niet tot mijn wettelijke taak behoort, zet ik me in om het MBO meer erkenning te geven. Vakmanschap is essentieel voor onze economie en zonder onze Mbo’ers stort onze economie volledig in.  Daarbij moeten we meer focussen op talenten in plaats van alleen op diploma’s. Ieder talent telt!

Centrumontwikkeling, mobiliteit en participatie

Een van mijn andere verantwoordelijkheden is centrumontwikkeling, mobiliteit en bereikbaarheid. Ik geloof sterk in interactieve participatie van bewoners en ondernemers bij besluitvorming. Het gesprek aangaan en besluiten nemen op basis van wat er leeft in de gemeenschap is van groot belang. Mobiliteit zie ik als een mensenrecht, en het is mijn taak om het centrum van Eindhoven autoluw te maken en ruimte te bieden voor veilig wandelen en fietsen. Ook de kruisingen op de ring van Eindhoven moeten vlotter en veiliger worden, bijvoorbeeld door tunnels voor een betere doorgang van het autoverkeer, waarmee je tevens meer ruimte en veiligheid creëert aan voetgangers en fietsers.

Duurzaamheid en de rol van Eindhoven Airport

Duurzaamheid staat hoog op mijn agenda. Eindhoven Airport, de tweede luchthaven in ons land, is nu de meest duurzame luchthaven van Europa. Stoppen met privéjets en het niet verder vergroten van vliegbewegingen draagt bij aan onze bereikbaarheid zonder concessies te doen aan duurzaamheid.

Eindhoven laten bruisen met een langetermijnvisie

Mijn doel is om Eindhoven nog meer te laten bruisen, maar wel op een manier die past bij de identiteit van de stad. Als bestuurders moeten we meer plannen maken voor de langere termijn en onze inwoners daarbij betrekken. Het is cruciaal om meer tijd door te brengen tussen de mensen en minder intern overleg zodat we echt kunnen voelen en horen wat er leeft onder onze inwoners en ondernemers.

Haagse politiek? Alleen als ze bellen voor een ministerspost

Of ik interesse heb in de Haagse politiek? Alleen als ze me bellen voor een ministerspost wil ik erover nadenken. Ik ben namelijk nog lang niet klaar in Eindhoven. Mijn hart ligt hier, en ik wil blijven bijdragen aan de groei en bloei van deze fantastische stad.


De Werkspoorkathedraal, gelegen in Utrecht en onderdeel van Hutten Food & Design, is een industrieel erfgoed dat teruggaat tot de vroege 20e eeuw. Het is een iconische locatie die rijk is aan geschiedenis en karakter, en vormt het perfecte decor voor evenementen van elke omvang. Met zijn imposante architectuur, hoge plafonds en ruime indeling biedt de Werkspoorkathedraal een unieke en inspirerende omgeving voor allerlei soorten evenementen, van conferenties en beurzen tot, bedrijfsfeesten en festivals.
In een tijd van toenemende maatschappelijke betrokkenheid en morele ambitie is vrijwilligerswerk essentieel geworden. Een leidend platform hierin is De Nieuwe Gevers, gevestigd in Utrecht. Wat is de missie, impact en rol van De Nieuwe Gevers in het verbinden van professionals met maatschappelijke organisaties en goede doelen?
Voetbalshop.nl overstijgt de typische online voetbalwinkel. Als een dynamisch bedrijf met sterke betrokkenheid bij grote sportevenementen zoals de Champions league & het EK voetbal, en met samenwerkingen met o.a. Nike, Adidas en Puma, zijn Voetbalshop.nl & Voetbalshop.be de onbetwiste marktleider in de Benelux. In dit artikel verkennen we de wereld van Voetbalshop.nl, inclusief hun betrokkenheid bij het Nederlands Voetbal Elftal voor het aankomende EK in Duitsland.