DORDRECHT: STAD VAN HISTORIE, GROEI EN DYNAMIEK

Met 122.000 inwoners is Dordrecht de vijfde gemeente van Zuid-Holland en een integraal onderdeel van de grootstedelijke agglomeratie Drechtsteden, die een bevolking van ruim 280.000 mensen telt.

Op de plek waar Dordrecht, die in 1220 stadsrechten kreeg, ontstond woonden eind tiende eeuw aan de beide oevers van de Thuredirth al mensen. De stad heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een bruisende metropool met een bloeiende economie en een indrukwekkende historie.

Tegenwoordig weerspiegelt Dordrecht een levendige dynamiek met veel werkgelegenheid en een rijk cultureel erfgoed. Twee sleutelfiguren die dagelijks trachten een cruciale rol te spelen in de voortdurende groei van Dordrecht zijn de wethouders Chris van Benschop (GroenLinks) en Marc Merx (VVD). Samen zetten zij zich in voor de welvaart en bloei van deze historische stad, waar verleden en toekomst hand in hand gaan.

CHRIS VAN BENSCHOP: VAN BINNENSTAD NAAR BESTUUR

OPGEGROEID MET EEN SOCIAAL HART

Chris van Benschop heeft haar roots in de sfeervolle binnenstad van Dordrecht, waar haar ouders, hoewel niet politiek actief, haar opvoedden met een sterke nadruk op zorg voor anderen en een sociale en maatschappelijke bijdrage aan de stad. Deze waarden vormden de basis van haar latere carrière in de politiek.

VAN ACCOUNTMANAGER NAAR OPENBAAR BESTUUR

Tijdens haar studie bestuurskunde nam Chris’ leven een onverwachte wending toen ze als fractiemedewerker bij Groen-Links aan de slag ging, ondanks het ontbreken van specifieke politieke aspiraties op dat moment. Na haar studie combineerde ze haar betrokkenheid bij GroenLinks met haar functie als accountmanager bij een uitzendbureau.

Het tij keerde toen Chris politiek actief werd en als nummer 3 op de lijst van GroenLinks belandde. Voor ze het wist, werd ze beëdigd als raadslid. Haar politieke opmars ging gestaag verder, waarbij ze uiteindelijk de rol van lijsttrekker op zich nam. Op haar 33e kreeg ze de eervolle positie van wethouder toegewezen, met onder andere economie, werkgelegenheid, voortgezet- en hoger onderwijs in haar portefeuille.

Foto: Rob vd Teen

BALANCEREN TUSSEN WERK EN PRIVÉ

Inmiddels getrouwd en drie kinderen, ervoer Chris de uitdagingen van haar baan als wethouder. Het balanceren tussen werkverplichtingen en privé-afspraken werd complexer, maar Chris slaagde erin om op woensdagmiddagen, wanneer haar kinderen vrij waren van school, er volledig voor hen te zijn. De flexibiliteit van haar gezin speelt een cruciale rol in het succesvol combineren van haar professionele en persoonlijke leven.

WELVAART VERBETERING VOOR ONZE INWONERS

Chris zet zich in voor werkgelegenheid in de stad. Ze richt zich op het aantrekken van nieuwe werkgevers en het uitbreiden van bestaande banen, met speciale aandacht voor kwaliteit, groeikansen en vaste contracten.

We zijn actief bezig met stimuleren van werkgelegenheid en arbeidsparticipatie in de wijken en de energietransitie en hopen dat te kunnen uitbreiden naar bijvoorbeeld de zorg. Haar doel is om deze groei te laten doorwerken in de lokale gemeenschap, waardoor toekomstperspectieven en welvaart worden verbeterd.

SMART CAMPUS LEERPARK

Chris benadrukt ook het belang van het versterken van de verbinding met het voortgezet onderwijs en het betrekken van meer bedrijven bij opleidingen. De Smart Campus Leerpark is daar een prachtig voorbeeld van. Initiatieven die slechts een kleine greep zijn uit de vele projecten waar Chris zich momenteel mee bezighoudt.

TOEKOMSTPLANNEN EN POLITIEKE AMBITIES

Op de vraag of ze interesse heeft om de landelijke politiek in te gaan, geeft Chris aan dat dit voorlopig niet haar bedoeling is. Haar focus ligt sterk op Dordrecht, waar ze wil profiteren van de aanwezige kennis en ervaring om zich in te zetten voor de stad en haar burgers. Haar ideeën en idealen zijn duidelijk: ze ziet het als haar opdracht om de stad te dienen en de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Chris van Benschop is niet alleen een politicus; ze is een bevlogen persoon die gedreven wordt door de wens om een positieve impact te hebben op haar gemeenschap. Met een scherp oog voor werkgelegenheid, stadsontwikkeling en onderwijs zet ze zich in voor een sterker en evenwichtiger Dordrecht.

MARC MERX: EEN LEVENSPAD VAN DIENSTBAARHEID EN BEVLOGENHEID

Marc Merx, wethouder namens de VVD, is geen doorsnee politicus. Zijn weg naar de politiek was niet geplaveid met ambities voor een publieke carrière, maar eerder met toewijding aan zijn gezin en een diepgewortelde drang om anderen te helpen. We nemen een duik in het leven van Marc Merx, van zijn dagen als politieagent tot zijn huidige rol als gedreven wethouder.

Foto: Ronald van den Heerik

EEN BALANS TUSSEN GEZIN EN AMBITIE

In zijn vroege jaren was Marc Merx zich bewust van de tijdsintensieve aard van een politieke carrière. Hij koos direct voor het publieke domein. Na de HAVO werd hij politieagent en in de avonduren deed hij een HBO-studie. Na acht jaar ging hij bij ministeries werken en daar studeerde hij rechten in de avonduren. Zijn drijfveer was helder: mensen helpen en boeven vangen.

Merx’s pad leidde hem door diverse functies bij met name het ministerie van Justitie. Hij bekleedde leidinggevende posities bij de Kansspelautoriteit, was hij jarenlang raadslid voor de Dordtse VVD en vervulde de rol van bestuursvoorzitter van het Dordtse poppodium. Zijn betrokkenheid bij verschillende sectoren weerspiegelt zijn brede kijk op de maatschappij.

MUZIEK, CULTUUR EN SPORT ALS VERBINDENDE KRACHT

Een opvallend aspect van Marc Merx is zijn zoektocht naar verbinding. Voor hem zijn muziek, cultuur en sport niet slechts vormen van entertainment, maar krachtige middelen om mensen samen te brengen en te inspireren. Hijzelf is een muziekliefhebber en bespeelt de gitaar, ondanks het gebrek aan tijd en talent. Voor Merx staat plezier centraal in zijn muzikale uitingen en in de sport.

SOCIALE COHESIE EN EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

Opgegroeid in een ondernemersgezin van negen kinderen, is Merx de enige die nooit in het bedrijfsleven gewerkt of een eigen onderneming gehad. Zijn bevlogenheid en toewijding vinden nu echter hun uitlaatklep in zijn rol als wethouder. Met portefeuilles variërend van leefbaarheid, handhaving tot sporten recreatie, streeft hij naar het faciliteren van anderen, een fijne, veilige en gezonde leefomgeving en het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid. Zijn doel: het creëren van meer sociale cohesie, vergroten an de leefbaarheid en bevorderen van een gezonde leefstijl in de stad.

VASTBERADENHEID EN GEDREVENHEID IN DE POLITIEK

Hoewel zijn collega’s hem weleens ongeduldig vinden, blijft Marc Merx vastberaden. “Als wethouder heb ik maar vier jaar de tijd om een scala aan dossiers te behandelen, allemaal in het belang van de stad en haar inwoners”. Zijn ambitie om de landelijke politiek in te gaan, staat vooralsnog niet in zijn agenda. Hij is nog lang niet klaar, geniet van zijn tijd in Dordrecht en ziet nog veel werk aan de winkel. De vastberaden Marc Merx blijft zijn pad van dienstbaarheid en bevlogenheid volgen, met oog voor het welzijn van de Dordtse gemeenschap die hij dient.

Gemeente Dordrecht

Met 122.000 inwoners is Dordrecht de vijfde gemeente van Zuid-Holland en een integraal onderdeel van de grootstedelijke agglomeratie Drechtsteden, die een bevolking van ruim 280.000 mensen telt. Op de plek waar Dordrecht, die in 1220 stadsrechten kreeg, ontstond woonden eind tiende eeuw aan de beide oevers van de Thuredirth al mensen. De stad heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een bruisende metropool met een bloeiende economie en een indrukwekkende historie.
De Werkspoorkathedraal, gelegen in Utrecht en onderdeel van Hutten Food & Design, is een industrieel erfgoed dat teruggaat tot de vroege 20e eeuw. Het is een iconische locatie die rijk is aan geschiedenis en karakter, en vormt het perfecte decor voor evenementen van elke omvang. Met zijn imposante architectuur, hoge plafonds en ruime indeling biedt de Werkspoorkathedraal een unieke en inspirerende omgeving voor allerlei soorten evenementen, van conferenties en beurzen tot, bedrijfsfeesten en festivals.
In een tijd van toenemende maatschappelijke betrokkenheid en morele ambitie is vrijwilligerswerk essentieel geworden. Een leidend platform hierin is De Nieuwe Gevers, gevestigd in Utrecht. Wat is de missie, impact en rol van De Nieuwe Gevers in het verbinden van professionals met maatschappelijke organisaties en goede doelen?
Voetbalshop.nl overstijgt de typische online voetbalwinkel. Als een dynamisch bedrijf met sterke betrokkenheid bij grote sportevenementen zoals de Champions league & het EK voetbal, en met samenwerkingen met o.a. Nike, Adidas en Puma, zijn Voetbalshop.nl & Voetbalshop.be de onbetwiste marktleider in de Benelux. In dit artikel verkennen we de wereld van Voetbalshop.nl, inclusief hun betrokkenheid bij het Nederlands Voetbal Elftal voor het aankomende EK in Duitsland.